Výběr grafické karty - jaké parametry jsou zásadní?

Napsal: Péter, furbify 01. 12. 2022 10:33

Grafická karta je klíčovou součástí každého herního počítače. Jeho výběr nepodceňujte, ani pokud chcete upravovat fotografie a videa nebo pracovat s grafickým či návrhářským softwarem. Jak fungují grafické karty? Zjistěte, jak se orientovat v různých typech a které parametry jsou důležité. 
Grafická karta slouží k vytváření a zobrazování obrazu z počítače na monitoru nebo na jiném zobrazovacím zařízení (projektor, televizor atd.). Používá se také k urychlení grafických výpočtů, což je v praxi nezbytné pro plynulé hraní her i nepřerušované přehrávání videa.

Trh nabízí stovky typů grafických karet. Liší se designem, ale ještě více výpočetním výkonem. Vysoký grafický výkon potřebujete, pokud chcete hrát nejnovější hry plné detailů, pokud potřebujete stříhat video, pracovat s 3D nebo 2D grafikou nebo při práci s technickými grafickými editory pro navrhování v architektuře, strojírenství, stavebnictví, designu, tedy například s programy CAD. Výkon grafické karty se využívá také pro těžbu kryptoměn nebo jiné speciální výpočetní operace, které karta zvládne lépe než procesor počítače.

 

herní grafické karty


Nejen pro herní PC

Grafické karty lze rozdělit do 2 základních skupin podle jejich konstrukce: 


Integrovaná grafická karta:

V minulosti byly grafické procesory (GPU) integrovány na základní desce. V dnešní době jsou integrované grafické karty vloženy přímo do procesoru počítače. Jejich výkon je omezen právě kvůli malé velikosti procesoru (problematičtější je zde odvod tepla) a skutečnosti, že místo vlastní paměti využívají sdílenou paměť RAM počítače. Jsou proto vhodnější pro kancelářskou práci, prohlížení internetu nebo sledování videí. Na profesionální práci s grafikou nebo hraní nejnovějších her s integrovanou grafickou kartou v tomto případě zapomeňte. 

Dedikovaná grafická karta:

Tato samostatná počítačová komponenta se nejčastěji vkládá do slotu PCI express na základní desce ve stolních počítačích, zatímco v noteboocích je zapojena napevno. Dedikovaná grafická karta je vybavena vlastním grafickým čipem (GPU), vlastní pamětí i napájením a pomocnými obvody či vlastním chlazením. Její výkon tak může být mnohonásobně vyšší než u integrovaných grafických karet. Dedikované grafické karty jsou nezbytné pro hraní moderních her a také pro práci s grafikou nebo videem. 

 

Abyste měli stále dostatečný výkon   


Nejdůležitějším parametrem grafické karty je výpočetní výkon. Měla by být tím vyšší, čím vyšší detaily a rozlišení obrazu požadujete. Při nedostatku výkonu bude obraz trhaný, hra nemusí být hratelná a práce s grafickým programem může být zdlouhavá a nepohodlná.

 

grafická karta msi

 

Pokud jde o detaily, čím výkonnější grafická karta, tím věrnější zobrazení 3D objektů, včetně kvality osvětlení vizualizované scény, stínování, jemných detailů, věrnosti textur a barevnosti generovaných povrchů atd.  

Rozlišení označuje počet pixelů (px), které grafická karta vykresluje na monitoru nebo jiném zařízení. Čím více pixelů na stejné ploše, tím jemnější obraz. Rozlišení se udává jako počet horizontálních a vertikálních pixelů a standardní rozlišení je dnes 1 920 × 1 080 pixelů (zkráceně také Full HD). 
Věděli jste to? U monitorů s úhlopříčkou větší než 27 palců může být standardní rozlišení příčinou příliš hrubého obrazu. Používají rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů (označované jako QHD nebo WQHD), 3 840 × 2 160 pixelů (označované UHD) nebo 4 096 × 2 160 pixelů (označované 4K). 

Někdy však může nastat problém - monitory LCD (s displeji z tekutých krystalů) mají pevný počet pixelů, jsou vyrobeny pro určité rozlišení. Pokud na nich zobrazíte nižší rozlišení, může být obraz rozmazaný a rozostřený. To znamená, že pokud máte tento typ monitoru například s rozlišením UHD, měla by grafická karta zvládat i rozlišení UHD. Při běžné kancelářské práci nemusí být tento nesoulad hned problémem, ale hry a grafické programy v tomto rozlišení kladou na grafickou kartu extrémní nároky. Spočítejte si to a zjistíte, že v rozlišení UHD musí vykreslit až čtyřikrát více pixelů než ve Full HD. Zobrazení obrazu s vyšším rozlišením na monitoru také nemá smysl.

V praxi nemá smysl se ani pokoušet získat vysoce kvalitní obraz 4K na monitoru Full HD. Některé grafické karty a hry toho mohou využít a přepočítat obraz, jako by byl ve vyšším rozlišení, čímž ho zjemní. Takový nadbytek výkonu, by však nákup grafické karty zbytečně prodražil. 

 

Pravdu odhalí pouze testy 


Problémem je, že nelze na první pohled jasně určit výpočetní výkon grafické karty, abyste mohli porovnat různé modely karet mezi sebou. Záleží na použitých komponentech a jejich parametrech. Jediné objektivní srovnání lze získat z výsledků srovnávacích testů. Jedná se o srovnávací testy grafických karet, které provádějí časopisy o počítačovém hardwaru pomocí specializovaných programů. 

Pokud jde o výkonnostní parametry karty, něco vám napoví frekvence GPU, důležitá je však také architektura (vnitřní uspořádání) čipu, šířka paměťové sběrnice nebo počet stream procesorů. Nelze jednoznačně říci, že čím vyšší frekvence, tím je karta výkonnější. Novější grafické karty mají GPU založené na modernější architektuře a mohou být rychlejší, i když jsou taktovány na nižší frekvenci.  

Důležitá je také velikost paměti grafické karty - 6 GB je rozumná velikost pro nejmodernější hry s vysokými detaily. Kromě velikosti si však všímejte i typu: čím novější generace, tím rychlejší paměť. U starších nebo levnějších karet se můžete setkat s pomalejší pamětí typu GDDR3. Novější karty jsou vybaveny několikanásobně rychlejší pamětí GDDR5, GDDR5X nebo GDDR6, případně pamětí HBM2 u nejnovějších modelů AM. 

Je tedy snazší orientovat se podle výše uvedených benchmarků a také podle ceny, která roste přímo úměrně s výkonnostními parametry karty.  

 

Podle cenové úrovně a způsobu použití můžeme grafické karty rozdělit na: 

 

Multimediální nebo kancelářské

Jedná se o nejlevnější (tzv. low-end) grafické karty pro stolní počítače s o něco vyšším výkonem, než nabízejí integrované karty. Dobře zvládnou přehrávání videa i běžnou kancelářskou práci. Nové hry s nimi však budete moci hrát pouze na nízké detaily, pokud vůbec. Lze je pořídit za méně než 100 eur, jejich výhodou je nízká spotřeba energie a nízká hlučnost (některé mají dokonce pasivní chlazení bez ventilátoru). Sáhněte po nich, pokud vám již nestačí výkon integrované karty, ale neplánujete hrát hry nebo pracovat s grafikou. Jsou také ideální pro multimediální počítače (HTPC), které jsou primárně určeny do obývacího pokoje. 

Hraní her

Jsou vyrobeny tak, aby poskytovaly dokonalý zážitek z hraní počítačových her. Mají vysokou cenu, vysokou spotřebu energie a při vysokém zatížení mohou být poměrně hlučné. Kromě hraní her je však můžete snadno použít i pro práci s grafikou nebo střih videa. Tento segment je nejširší - najdete v něm nespočet modelů, jejichž cena začíná na dvou stech eurech a u nejvýkonnějších modelů se vyšplhá až na tisíce. 

Profesionální

Jejich cílovou skupinou jsou, jak už název napovídá, profesionální grafici, projektanti, architekti, průmysloví designéři. Mají optimalizovaný hardware a ovladače pro práci s grafickými programy a programy CAD. Jejich výkon se pohybuje v širokém rozmezí, přičemž některé modely jsou dokonce výkonnější než herní grafické karty. Jejich ceny začínají na stovkách eur, ale mohou se snadno vyšplhat až na tisíce. Jejich poměr ceny a výkonu je mnohem horší než u herních karet. Nejznámějšími zástupci profesionálních grafických karet jsou produktové řady NVIDIA Quadro a AMD FirePro. 


Tip pro vás: Pokud pracujete s grafikou nebo videem profesionálně, ověřte si před výběrem grafické karty, jaké modely karet váš program podporuje. V případě nekompatibilní karty se program bude tvářit, jako by žádná nebyla, a k vykreslování grafiky bude používat procesor, což je - jak víte - velmi pomalé. 
 

Při výběru komponent počítače je dobré rozumně vyvážit výkon procesoru a grafické karty. Příliš slabý procesor může omezit celkový výkon počítače natolik, že možnosti karty nebudou plně využity. Je proto zbytečné kupovat novou špičkovou grafickou kartu za tisíc eur k 15 let starému počítači. 
Máme pro vás tip: Výkon grafické karty můžete zvýšit přetaktováním jejího čipu i paměti o několik jednotek až desítek procent. Karta však musí mít dobré chlazení. Mnoho výrobců navíc nedodržuje záruku v případě poruchy po přetaktování. 

Profesionální tip: Pokud se zabýváte grafikou nebo videem, před výběrem grafické karty si ověřte, které modely karet váš program podporuje. Pokud je karta nekompatibilní, program se bude chovat, jako by karta neexistovala, a k vykreslování grafiky bude používat procesor, což je - jak víte - velmi pomalé. 

 

repasované profesionálne grafické karty
 

Další parametry a funkce grafických karet 


Porty pro zobrazovací zařízení

Karta musí mít stejný nebo kompatibilní konektor jako monitor, televizor nebo jiné zobrazovací zařízení, ke kterému ji chcete připojit. Nejmodernější karty používají konektory Display Port, které bez problémů přenesou i velmi vysoké rozlišení UHD a 4K. Dalšími používanými typy jsou HDMI (najdete je většinou u televizorů), DVI (najdete je u monitorů nebo projektorů, lze je převést na HDMI pomocí redukce) nebo VGA, nazývaný také D-Sub (analogový s nižší kvalitou obrazu, najdete ho u starších monitorů).  

 

TDP

Tento parametr vyjadřuje množství tepla, které karta vyprodukuje v zátěži. Udává se ve wattech (W) a můžete jej použít k odhadu výkonu, který potřebuje zdroj počítače. Mnoho výrobců však uvádí i doporučený výkon zdroje - je lepší se jím řídit.

 

Rozměry karty

Čím výkonnější karta, tím větší rozměry (větší chladič, více komponent). V praxi se může stát, že se daná grafická karta do „skříňky“ počítače nevejde. Bohužel neexistují žádné standardy pro rozměry grafických karet. Jedinou možností je změřit prostor pro kartu přímo ve skříňce nebo zjistit maximální rozměry karty z příručky k ní. Problémem bývá délka karty a její tloušťka - výkonné karty mají mohutné chladiče, které často zabírají dvě pozice. Obzvláště opatrní buďte u menších počítačových skříní mini ITX a micro ATX. 

 

NVIDIA nebo AMD? Vyzkoušejte renovované karty se zárukou.


Pokud jde o výrobce nebo značky grafických karet, je důležité rozlišovat mezi výrobci čipů a výrobci samotných karet. Ve světě osobních počítačů jsou nejdůležitějšími výrobci grafických čipů společnosti NVIDIA (pod značkou GeForce) a AMD (pod značkou Radeon). Dodávají čipy výrobcům grafických karet, kteří pak navrhují samotné obvody, rozložení komponent na kartě atd. Mezi nejznámější výrobce patří ASUS, Sapphire, EVGA, Gigabyte, MSI, Inno3D a Gainward, ale existuje mnoho dalších.   

Jak vidíte, investice do grafické karty může snadno dosáhnout stovek eur. V posledním roce ceny karet zvyšoval především nedostatek čipů, ale také vysoká poptávka takzvaných těžařů, kteří je používají k výpočtům pro těžbu kryptoměn.  

Pokud se rozhodnete pro repasované grafické karty, můžete ušetřit. Jsou plně funkční a stojí zlomek ceny nových, navíc se stejnou dvouletou zárukou