Co je SSD a jak si ho vybrat?

Napsal: Péter, furbify 22. 12. 2022 09:19

Pokud jste hledali na internetu nebo navštívili některé obchody s počítači, určitě jste se setkali s pojmem SSD. Pokud však nejste odborníkem v této oblasti, je pravděpodobné, že vám tento termín mnoho neřekne. Abychom vám usnadnili nákup, představíme vám tento pojem a řekneme vám, proč se vyplatí vybrat si SSD.

Vždyť špatné rozhodnutí vám může snadno ztížit každodenní život. Ať už se jedná o počítač pro práci, nebo o notebook, který bude sloužit hlavně k odpočinku (surfování po internetu, sledování filmů), je dobré vědět, na co si dát pozor. Vyhnete se tak vysokým nákladům i bolestem hlavy, které může způsobit nevhodný nákup.

 

Co je to SSD?


SSD je disk, který po instalaci výrazně zrychlí váš počítač nebo notebook. Je pojmenován podle zkráceného anglického termínu solid-state drive. Jeho fungování je něco mezi paměťovou kartou a pevným diskem (HDD). Načítání programů a správa souborů se tak může v průměru zrychlit 5-8krát.

Jak už název napovídá, SSD nemá žádné pohyblivé části, takže se nemusíte obávat, že by se časem opotřeboval. V porovnání s pevným diskem můžete za stejnou cenu získat menší úložnou kapacitu, ale je mnohem rychlejší než HDD. Získáte tak velmi rychlý a bezpečný nástroj, který může výrazně urychlit vaši práci.

 

HDD a SSD disky

 

HDD a SSD současně? Využijte obojí na maximum!


Není neobvyklé, že počítač má více než jednu jednotku. Tím se zvýší kapacita úložiště, ale rychlost se nesníží. Pokud chcete ušetřit trochu peněz, používejte současně HDD i SSD a kombinujte jejich výhody. Pokud jde o rychlost, SSD dokáže zázraky; šetří energii a je bezpečný, ale jeho cena je poměrně vysoká. Naproti tomu HDD je pomalejší, ale můžeme na něj uložit více dat a je cenově dostupnější.

Proto na SSD nainstalujte nejdůležitější software a operační systém. Pokud si stavíte vlastní herní sestavu, je dobré sem uložit i své oblíbené počítačové hry. Ostatní počítačové programy, filmy a fotografie jsou na HDD na lepším místě. Stačí tedy koupit menší SSD a zbude vám více peněz.
Na co si dát při nakupování pozor?

Než začnete nakupovat, je dobré vědět, co vás může při výběru potkat. Záleží totiž na tom, jak se SSD disk připojuje, jaké je značky a jaký operační systém používáte. Měli byste se předem rozhodnout, kolik úložného prostoru budete potřebovat, protože později bude obtížnější jej nahradit.

Většina SSD disků je vybavena rozhraním SATA, které se obvykle nachází i ve většině počítačů. Kromě toho jsou k dispozici také rozhraní Msata a M.2 SATA. Před nákupem se vždy ujistěte, že jste vybrali správné rozhraní, protože v některých případech, jako jsou například disky SSD NVME, rozhraní SATA bohužel nepřipadá v úvahu.
 
Otázka operačního systému je důležitá vzhledem k tomu, že některé typy systémů Windows nebo Linux nepodporují tzv. funkci TRIM. I bez něj můžeme SSD samozřejmě používat, ale musíme počítat s tím, že se výrazně sníží životnost SSD. Navíc to nevadí ani z hlediska úložného prostoru, protože kapacita úložišť různých operačních systémů je také různá.

Velikost úložného prostoru závisí pouze na tom, jak velkou kapacitu potřebujete a co chcete na SSD ukládat. Pokud již přibližně víte, kolik místa budete potřebovat, nejjednodušší způsob, jak zjistit velikost, je vynásobit uvedenou kapacitu dvěma. Samozřejmě se nejedná o pevné pravidlo, ale poskytne vám přibližnou představu o tom, jakou kapacitu budete potřebovat. Pro běžné použití bude bohatě stačit 240GB SSD.

Pokud hledáte vhodné úložiště pro svůj pracovní počítač/notebook, SSD bude nepochybně dobrou volbou. Díky němu budete moci pracovat rychleji a plynuleji. Díky našim výše uvedeným tipům bude snazší najít model, který vyhovuje vašim potřebám a je vhodný pro vaše zařízení.

V našem e-shopu vám umožníme vybrat si SSD disk k požadovanému počítači nebo notebooku. Stačí zaškrtnout disk SSD mezi volitelnými položkami na stránce produktu. Naši technici jej nainstalují do vašeho počítače/notebooku, abyste jej mohli používat ihned po dodání.

Máte-li další dotazy k volitelným položkám, obraťte se na náš zákaznický servis, kde vám rádi pomůžeme.
 
 

Štítky:

sata ssd hdd recenzie