Pod kouzlem mini počítačů

Napsal: Péter, furbify 28. 01. 2021 10:25

V e-shopech s výpočetní technikou se u notebooků, stolních PC a All in One PC stále více vyskytují i mini počítače (mini PC) nebo ultra-kompaktní počítače. V naší nabídce se také občas objevují tyto malé, ale přesvědčivě výkonné miniaturní business class PC, a proto se v našem článku pokusíme představit tuto kategorii trochu podrobněji.

  
Co je to mini počítač nebo ultrakompaktní počítač?

Stručně, mini PC je prakticky plnohodnotným stolním počítačem v menší PC skříni. Samozřejmě, v případě business class počítačů jde i o něco více. Navzdory jejich malým rozměrům je většina mini stolních počítačů schopných překvapit výkonem a disponují nespočtem inteligentních funkcí. 
 
Koncept mini stolního počítače, který patří pod zastřešující termín ultra compact form factor (UCFF), není na trhu s počítači nový. Společnost Intel představila předchůdce mini počítačů již v 70. letech. Kompaktní počítač však skutečnou popularitu získal až v posledních letech. Mini počítače nyní najdeš v katalogu téměř každého renomovaného výrobce (Dell, Lenovo, HP atd.) Pod názvem Mini, Micro, desktop mini (DM) nebo Tiny PC.
 

mini počítač ultrakompaktní počítač od furbify

 

Výhody mini PC

Jednou z největších výhod malých počítačů je jejich kompaktní velikost, protože se dokonce vejdou i do dlaně. Na stole střední velikosti jsou skoro nepostřehnutelné a sotva zabírají místo. Jsou snadno přenosné a díky svým rozměrům [SZ6] se dají použít v nesčetných oblastech. Díky své velikosti a výkonu jsou vynikající volbou pro kamerové systémy, systémy domácího kina, pulty (např. na recepci atd.), při řízení strojů v továrnách, ale i na každodenní, resp. multimediální použití.
 
Díky jejich malým rozměrům lze mini počítač dokonce připevnit na zadní stranu monitorů (standard VESA) pomocí konzoly nebo adaptéru, takže celkem levně z něj můžeš udělat i úderné All in One PC. Některé typy monitorů mají předem navrženou konzolu, na kterou je možné jedním tahem připojit mini PC. 
 
Mini počítač k TV je ideální volbou, pokud chceš sestavit domácí mediální centrum, popřípadě „vylepšit“ svou televizi nebo systém domácího kina. Zde by ses měl ujistit, že zařízení má příslušné konektory (nejlépe HDMI nebo Displayport). Díky kombinaci bezdrátové klávesnice + dotykového panelu můžeš zážitek ještě více vylepšit.
 
Další výhodou mini stolních počítačů je jejich nízká spotřeba energie, která se výrazně nezvýší ani při maximálním zatížení (např. Lenovo ThinkCentre M720q Tiny PC při maximálním výkonu pouze 68 wattů). Samozřejmě, spotřeba mini počítače záleží od hardwaru, jakož i od jeho použití. Například spotřeba kancelářské aplikace se nedá srovnat se spotřebou programu na kreslení nebo střihem videa. Obecně však lze říci, že spotřeba mini počítačů je mnohem menší než spotřeba tradičních stolních počítačů.


Silné stránky mini PC:

  • Kompaktní velikost (přibližně 15 x 15 cm)
  • Univerzální použitelnost
  • Skvělé pro systém domácího kina, mediální servery či mediální přehrávače
  • Nízká spotřeba
  • Tiché fungování
  • Lehká přenosnost
  • Estetické hledisko (roztomilý malý versus ošklivý velký)

 
Slabé stránky mini PC

Kvůli své velikosti, mini PC již není možné rozšířit takovým způsobem jako běžný stolní počítač. Jejich rozšiřitelnost obvykle znamená zabudování SSD disku nebo paměti (RAM).

Další nevýhodou může být chybějící dedikovaná grafická karta na úrovni hráčského počítače. Ve vyšší kategorii už najdeš konfigurace s čipy Nvidia Quadro nebo AMD Radeon Vega (např. ThinkCentre M75q Tiny), které jsou vhodné pro náročné práce a k použití [SZ8] v kancelářích či ve školách.

Pokud chceš hrát nejnovější hry na nejvyšších nastaveních, raději si vyber plnohodnotný hráčský počítač. Pokud jsi však ochoten utratit „trochu“ více, což znamená někdy i stovky až tisíc eur, nemusíš se vzdát her, pokud si koupíš procesor Intel NUC 9 Extreme mini.


  
Slabé stránky:

  • Omezená rozšiřitelnost
  • Vyšší produkce tepla
  • Není vhodný pro hry (jsou i výjimky)
  • Obecně lepší grafické karty jsou k dispozici u business class modelů nebo modelů vyšší kategorie. 

 
Konektory, zástrčky a porty


Pokud jde o konektory, můžeš očekávat zhruba stejné vybavení jako u notebooků. Nebo dokonce i mnohem více u některých business modelů. Většina mini počítačů má také kombinovaný zvukový vstup, USB port, port displeje, HDMI, LAN port, VGA port a zámek Kensington.
Vezměme si například počítač HP Elitedesk 800 G1 DM Tiny, který má kromě portů VGA a LAN i 6 USB portů a 2 Display porty [SZ10]. Novější mini počítače dokáží zvládnout najednou až 6 standardních monitorů, např. Lenovo ThinkStation P320 Tiny má také 2 x DP, 4 x mDP porty.

 

Mini barebone PC


Někteří výrobci také nabízejí mini barebone počítače, které poskytují volnost při sestavování vlastních konfigurací pokročilým uživatelům. Barebone v případě malých počítačů znamená, že si musíš pořídit a nainstalovat paměť, procesor a úložiště (SSD nebo HDD) podle tvých představ a potřeb.

 
 
Kompaktní mini počítače z nabídky furbify


Pokud se chystáš koupit počítač a rozhodl ses pro kategorii kompaktních počítačů, prohlédni si naši nabídku. Z našeho e-shopu můžeš získat důkladně testované a renovované prémiové mini PC nejspolehlivějších značek (Lenovo, Dell, HP) za dostupnou cenu.

Na všechny repasované počítače a notebooky nabízíme dvouletou záruku a 30denní zkušební dobu, abys je mohl vyzkoušet bez rizika. Poskytujeme také možnost rozšíření základní konfigurace, počítač si můžeš objednat s větší jednotkou SSD nebo můžeš požádat o zabudování více paměti.

Pokud chceš zvýšit parametry svého počítače, přidej rozšíření k produktu pomocí konfigurátoru, a zbytek vyřeší naši technici.
Pro více informací neváhej a kontaktuj náš zákaznický servis.
    
Jelikož se naše zásoby neustále mění, produkty se mohou vyprodat, takže naši aktuální nabídku mini počítačů najdeš zde.
 
Nezapomeň, že renovovaný počítač je ekologickou volbou, kterou chráníš životní prostředí, a dokonce ušetříš i peníze! Rozhodni se moudře, vyber si z repasovaných stolních počítačů nebo notebooků a chraň i ty životní prostředí.
 

 

 

Štítky:

dobré rady mini pc