K čemu slouží dokovací stanice pro notebooky?

Napsal: Péter, furbify 14. 12. 2022 11:50

Co je to dokovací stanice pro notebooky a k čemu slouží? Naši zákazníci se nás na to často ptají, a proto jsme se rozhodli odpovědět na jejich otázky v tomto článku. 

 

Co je dokovací stanice?


Dokovací stanice je užitečné a praktické příslušenství, které umožňuje používat notebook téměř jako plnohodnotný stolní počítač. Stačí jej připojit k dokovací stanici a veškerý jeho obsah se automaticky přenese na obrazovku připojeného počítače. Prostřednictvím doku můžete také připojit monitor s vysokým rozlišením, myš, klávesnici, reproduktory, tiskárnu a další periferní zařízení a rozšířit tak možnosti notebooku.

 

Dokovacia stanica pro notebook

 

K čemu slouží dokovací stanice?


Dnešní moderní ultratenké notebooky již téměř nemají porty, a proto může být dokovací stanice pro novější notebooky užitečná. Tyto stanice jsou vybaveny různými porty (např.: port USB, USB typu C, AC adaptér, DVI, VGA, Displayport, port LAN, 3,5mm audio vstup, mikrofon nebo kombinovaný zvuk), které by se do notebooku již nevešly. Umožňuje připojit všechny potřebné periferie. Dokovací stanice může obsahovat nejen porty ale i další příslušenství, jako je napájecí zdroj, baterie, síťová karta, chladicí jednotka atd.


Pro koho je dok určen? 


Je to užitečné zejména při práci s grafickými programy nebo tabulkami. Sledování filmů po práci je větším zážitkem, protože na větším monitoru je to díky vyššímu rozlišení pohodlnější. Práce z domova tak může získat zcela nový rozměr. Navíc se velmi snadno používá. Notebook můžete „dokovat" jediným kliknutím a nemusíte se při každém použití trápit s porty a konektory. Představte si, že přijdete domů a jednoduchým pohybem proměníte notebook, na kterém jste surfovali po internetu na druhé straně města v počítač. 

 

Lenovo ThinkPad dokovacia stanica


Dokování dříve a nyní 


Obliba dokovacích stanic v posledních letech poněkud poklesla, protože dnes se většina zařízení dokáže připojit bezkontaktně (Bluetooth a Wi-Fi). Bezkontaktní připojení má však omezenou rychlost přenosu dat, takže pokud chcete k notebooku připojit externí monitor, budete potřebovat také dokovací stanici. Dříve byly dokovací stanice dostupné téměř výhradně s některými typy notebooků obchodní třídy. Dříve stály dokovací stanice přibližně stejně jako notebooky, ale dnes je lze pořídit mnohem levněji. 


Jakou dokovací stanici si koupit?


Najít správnou dokovací stanici je jednoduchý úkol, který vyžaduje, abyste nejprve určili přesný typ notebooku, který je obvykle uveden na spodní straně zařízení. Pokud máte například notebook Lenovo, je vhodné začít hledáním dokovací stanice stejné značky, tedy dokovací stanice Lenovo. 
 
Určitý typ doku je kompatibilní s více modely notebooků, např.: Lenovo ThinkPad Ultra Dock (typ 40A2) je vhodný pro Lenovo ThinkPad: L450, L460, L470, L560, L570, T440, T440s, T440p, T450, T450p, T450s, T460, T460p, T460s, T470, T470p, T470s, T470p, T470, T470s, T550, T560, T570, X250, X260, X270.

V popisu produktu na webových stránkách výrobce je obvykle uvedeno, se kterými notebooky je daná dokovací stanice kompatibilní. Před nákupem dokovací stanice zkontrolujte, zda je její typ vhodný pro váš notebook. V naší nabídce najdete dokovací stanice HP, Dell a Lenovo. V popisu produktu si také můžete přečíst informace o tom, se kterými modely notebooků je kompatibilní. 

Pokud potřebujete pomoc, neváhejte se obrátit na náš zákaznický servis, který vám pomůže vybrat správnou dokovací stanici. 

 

Dokovací stanice pro notebooky