Notebook pro grafiky: Jak ho vybrat?

Napsal: Péter, furbify 28. 01. 2021 09:58

Notebook na grafiku je oblíbeným společníkem každého profesionálního grafika. Oproti klasickým PC jsou totiž notebooky snadno přenosné a dá se na nich pracovat prakticky kdekoliv. V našem článku jsme si posvítili na to, jak si vybrat ten nejvhodnější notebook nebo mobile workstation na grafické práce, který ti bude vyhovovat po všech stránkách.


Cena notebooku pro grafiky

Ještě předtím, než se pustíš do výběru toho pravého notebooku na grafiku, zkus si odpovědět následující dvě otázky:

  • Jaký máš rozpočet?
  • Potřebuješ notebook na každodenní práci?

Cena je určitě jedním z nejdůležitějších parametrů, pokud si chceš koupit nový laptop. Každý grafik, který se svou prací živí, potřebuje silný a výkonný přístroj, který zvládne náročnou kapacitu grafických programů, ve kterých pracuje. Notebooky pro grafiky disponují mnohem výkonnějším hardwarem než běžné kancelářské notebooky, a proto je i cena za nový kus vyšší a levně je pravděpodobně nekoupíš. V případě, že jsou tyto laptopy pro tebe příliš drahé, zkus naše levné repasované notebooky na grafiku.



Repasovaný workstation notebook pro grafiky


Repasované notebooky na grafiku jsou ty nejlepší a nejsilnější prémiové workstation notebooky s výkonným hardwarem (IPS displejem / grafickou kartou), které byly použité jako kancelářské notebooky v nadnárodních korporacích nebo jako výstavní kusy. Jsou vyrobené z odolných materiálů a mohou se pochlubit vysokým výkonem a kvalitním zpracováním. Po pár letech používání byly vrácené leasingovým společnostem, a tak se následně dostali k nám. My jsme je obnovili, vyčistili a navzdory jejich robustnějšímu vzhledu jim dodali nový šmrnc.

Repasovaný notebook HP Zbook 15
Repasovaný notebook HP Zbook 15

Renovované notebooky na grafiku proto nejsou žádná béčka, ale prvotřídní kousky. Ve srovnání s novými notebooky jsou však mnohem levnější, a proto jsou vhodné i pro studenty nebo grafiky, kteří za stejný výkon nechtějí zbytečně utrácet spoustu peněz.

Před uvedením do prodeje naše repasované notebooky na grafiku důkladně testujeme. Použité notebooky ti nabízíme se zárukou minimálně 2 roky. Další důvody, proč koupit repasovaný notebook, si můžeš přečíst v jednom z našich předchozích článků.

Důležité parametry při výběru notebooku na grafiku


Nejdůležitější věc, kterou musí mít notebook pro grafiky, je schopnost spustit jakýkoli program na vytváření mistrovských děl (například Adobe Creative Suite). Jaké jsou další parametry, na které by sis měl při koupi notebooku pro grafiky posvítit?

Výkonný procesor

Pro grafiky je výkonný procesor velmi důležitý. Na základní editaci fotek ti bude sice stačit dvoujádrový procesor s výkonem 2 GHz (například Intel i3 od sedmé generace či AMD A9), avšak pokud se chystáš dělat složitější práce, sáhni raději po silnějším procesoru (například Intel i5, i7 nebo i9 či AMD A10 nebo procesory Xeon - určené pro workstation). Výkonný procesor mohou zaručit i repasované notebooky.

Dell Precision 7510 repasovaný mobile workstation

Dell Precision 7510 repasovaný mobile workstation


Silnější grafické karty


Pokud svůj notebook budeš potřebovat pouze na jednoduchou úpravu fotek nebo kreslení bez složitých efektů, hravě si vystačíš s integrovanou grafickou kartou. Při složitějších úpravách se soubory od 30 MPx si však už raději kup samostatnou grafickou kartu (např. Nvidia Quadro...).


Operační systém


Výběr operačního systému závisí hlavně na grafickém softwaru a programech, které se chystáš používat. Ty bývají podporované buď operačním systémem Windows nebo Mac. Například program Adobe Creative Suite je možné používat na obou.

TIP: Pokud se zamýšlíš nad koupí repasovaného notebooku na grafické práce, u nás ve furbify ti díky našemu partnerství s Microsoftem nabízíme k našim repasovaným notebookům legální operační systém Windows pouze za zlomek jeho původní ceny.

V každém případě ti však doporučujeme pracovat s tím operačním systémem, na který jsi zvyklý. Přeučení se na nový systém by ti mohlo zabrat zbytečně mnoho času, který bys mohl využít raději na tvorbu svých děl.



Operační paměť RAM


V první řadě si musíš uvědomit, kolik operační paměti RAM vlastně potřebuješ. Například grafický program Photoshop potřebuje podle doporučení Adobe alespoň 2 GB RAM. Ale ve skutečnosti vyžaduje mnohem větší prostor na plynulou práci bez sekání. Aby ti všechny programy běžely, jak mají, budeš potřebovat RAM alespoň 8 GB. Avšak pokud máš silnou grafickou kartu a víš, že budeš pracovat s objemnými soubory, bude ti třeba alespoň 16 GM RAM. Při koupi proto raději zvol vyšší variantu než nižší.



Disk - HDD, SSD nebo oba?


Výběr disku také závisí na náročnosti práce, kterou budeš s grafickými soubory vykonávat. SSD disk rychleji načte soubory, což je velmi důležité zejména v případě práce s velkými soubory a 3D designem. HDD disk má zase více úložného místa. Celkem harmonická může být proto kombinace obou disků.

TIP: Dnes máš možnost i online úložišť nazývaných „cloudy“. Tam si můžeš ukládat svou práci, aniž bys zatěžoval interní paměť laptopu.



Displej grafického notebooku


Pro grafiky je velmi důležitá velikost obrazovky notebooku, protože při své práci pracují s detaily a nesmí jim uniknout žádný pixel z jejich tvorby. Určitě bys proto měl sáhnout po obrazovce, která má alespoň 15 palců. Monitory s IPS panelem a minimálně full HD rozlišením jsou samozřejmostí. Mnoho grafiků si koupí dodatečný monitor pro grafiky, který si připojí k notebooku pomocí dokovací stanice.



Který notebook na grafické práce si vybrat? Nový či repasovaný?


Pokud ses rozhodl pro koupi nového notebooku pro grafiky, v současnosti je nejvíce trendy notebook Lenovo Legion Y540-15IRH Black. 17,3“ obrazovka notebooku Acer Aspire V 17 Nitro Black také potěší nejednoho grafika. Pokud se rozhodneš pracovat na Macbooku, doporučujeme Macbook Pro 13" se čtyřjádrovým procesorem a 16 GB RAM. Budeš si však u něho muset sáhnout trochu hlouběji do peněženky.

Pokud však stále chceš mít dostatečně výkonný, odolný a kvalitní notebook, ale nemáš k dispozici až tak velký rozpočet, určitě si vybereš z našich repasovaných notebooků pro grafiky se zárukou 2 nebo více let ten pravý pro tebe. Přejeme ti příjemné prohlížení.

Mobilní pracovní stanice