Pokrokové značky: Příběh značky Apple a její revoluční evoluce

Napsal: Péter, furbify 08. 11. 2022 09:03

Z garáže do celého světa. Značka, kterou v dnešní době zná snad každý, dobyla svět počítačů, přehrávačů, hudby, smartphonů a tabletů. Jak se z garáže dostala až ke symbolu pokroku a proč by nikdy nebyla tím, čím je bez fantastického Steva Jobse, se dočtete v našem článku.

Vznik a první kroky společnosti si řekneme jen v krátkosti, protože značka Apple si toho prožila opravdu hodně. Celý příběh začal u dvou kamarádů. Steve Jobs byl nadšenec do počítačů, který snil o tom, že každá domácnost bude mít svůj vlastní počítač. Jobs měl skvělý nápad a jeho kamarád Steve Wozniak byl ten, který jej dokázal proměnit ve skutečnost. Společně tak doslova ‚‚na koleni” vyrobili první počítač, tzv. Apple I 1. dubna 1976 v garáži Jobsových rodičů. Tento model ještě obsahoval magnetofonové pásky, které využíval na zápis a čtení programů.

 

 

O rok později, také shodou okolností v dubnu, představili druhý počítač Apple II, který už byl schopný pracovat s grafickým rozhraním, které časem doplnilo i rozhraní barevné. Jobs měl už v tuto chvíli jasnou představu o vzhledu a byl doslova posedlý funkčním designem, což je i důvod proč Apple II disponoval lepší klávesnicí a skříňkou, než jeho tehdejší konkurenti. Důvod zlepšení byl zcela praktický, Apple II měl být určený pro širokou veřejnost.
 

 

Skok o 11 let dopředu


V historii značky skočíme o 11 let dopředu, přičemž musíme připomenout, že za tu dobu se ve firmě Apple vyměnilo vedení, přibyly nové produkty, konkurent IBM se svými PC (Personal Computer) a Steve Jobs navštívil společnost Xerox. Právě tato návštěva Steva inspirovala a on přišel s myšlenkou, že by měli počítače využívat ikony a grafické rozhraní, které dnes známe pod názvem GUI (Graphics User Interface). Úplně prvním zařízením, které GUI využívalo, byl počítač s názvem Apple Lisa. Zaměstnanci tento přístroj nazývali ‚‚Jobsovo desetitisícové monstrum”, protože byl nejen drahý, ale i monstrózně velký.
 

 

 

Rok se s rokem sešel a 24. ledna 1984 byl představen první model počítačů Macintosh.
Jednalo se o přístroj, který měl být kompaktní, přívětivý nejen uživatelsky ale i svým GUI. Obsahovat měl zároveň všechno, co by potřebuje běžný uživatel k práci. A při pohledu na tento model vám musí být jasné, že se pomalými krůčky začal Apple dostávat do stádia, kdy začínají počítače z části připomínat ty současné.  
 

 

 

Novým ředitelem byl v této době John Sculley, který se s Jobsem rozhádal do takové míry, že Jobse vyhodil z jeho vlastní společnosti. Steve však nelenil a vzápětí si založil novou společnost s názvem NeXT.


Rok 1997 a návrat samotného Steva Jobse


Apple v časech bez svého ‚‚otce” Steva Jobse uvedl na trh několik produktů, které se však nedočkaly úspěchu. U spotřebitelů se netěšily oblibě a společnost začala postupně upadat. Jediným produktem, který úspěch zaznamenal, byl přenosný počítač (notebook) Apple Powerbook. 
Apple ze zoufalosti a záchrany společnosti, odkoupila nová společnost Steva Jobse NeXT, která mezitím nelenila a vyvinula vlastní operační systém, jenž se stal základním kamenem pro současný Mac OS X.

 

První iMac, první sexy počítač


Rok 1998, je rok prvního, skutečného úspěchu společnosti Apple. Právě v tomto roce totiž přichází se svým prvním počítačem iMac, který zaznamenal velký úspěch. Byť byl přístroj pro běžného uživatele uzavřený, mohl do něj alespoň nahlédnout díky ‚‚průhlednému tělu”.

 

To byl však jen začátek úspěšné značky Apple, kterou dnes známe jako stálici na trhu. Dalším revolučním produktem byl iPod. Ten představila společnost v roce 2001, kdy toto zařízení vytáhl Steve Jobs při prezentaci z kapsy u kalhot. Apple ihned změnil pohled i na přehrávání hudby, neboť dokázal předvést velkou kapacitu zařízení, do kterého se tehdy vešlo na 1000 písniček. Což bylo v tu chvíli neskutečné číslo, konkurence dokázala uložit pouze 2 % z tohoto počtu. Současnou novinkou bylo i představení elektronického obchodu iTunes, který používáme dodnes.

 

 

Dále Apple přišel na trh s produkty iBook a PowerBook Titanium G4, či notebooky, které lidi zkrátka milovali. Společnost se díky tomu katapultovala do širokého povědomí jako značka, která nabízí kvalitní produkty. Předešlé neúspěchy tak zcela právem rychle upadly v zapomnění. 

 

Nový vzhled a větší výkon 


Po aktualizovaných produktech jako je iPod Nano a iPod Shuffle, přichází v roce 2006 první MacBook a nová generace iMacu. Novější modely těchto produktů máme i my a jedná se o repasované MacBooky a iMacy. V tu chvíli už se jednalo o moderní zařízení, které se vzhledově podobalo těm dnešním. Apple totiž razantně razil svou cestu prémiových a kvalitních zařízení a právě příchod MacBoku a nového iMacu se považuje za důležitý historický milník společnosti. Apple změnil nejen pohled na vlastní byznys, ale také pohled lidí na technologii počítačů. 

 

Skutečná revoluce jménem iPhone


9. leden 2007 bude už navždy dnem, kdy Apple představil světu budoucnost mobilních telefonů. Na své konferenci představil sám Steve Jobs svou známou hláškou ‚‚One more thing” první iPhone. TA přišla obrovská senzace.Toto malé zařízení totiž zaznamenalo obrovský úspěch, neboť spojilo hudební přehrávač, mobilní telefon a zařízení pro používání internetu.Úspěch byl tak enormní, že lidé byli ochotni stát dlouhé hodiny i dny před obchody Apple před oficiálním prodejem nového produktu. Iphone už v tomto čase využíval svůj vlastní operační systém iOs. 
 
Novější generace najdete i u nás, přičemž nabízíme například také repasovaný iPhone 11.

 

 

Po triumfálním příchodu iPhonu dostal iPod aktualizaci ve formě iPod touch a přišla rovnou i druhá generace iPhonu a to v podobě iPhone 2g. Produkty jako iPhone, iPod, iMac a MacBook dávali společnosti sílu, která v roce 2009 vyústila v astronomický zisk přibližně 2,1 miliardy amerických dolarů. Ve stejném roce také Steve Jobs opouští pozici výkonného ředitele kvůli zdravotním problémům, ve společnosti však nadále setrvává.

 

Tablet, který používáme dodnes


Psal se rok 2010 a Apple svou dominanci v přínose nových produktů potvrzuje tím, že na trh uvádí přenosný tablet iPad. Steve Jobs tvrdil, že lidi neví co chtějí, dokud jim to neukážete. A právě touto legendární větou byl provázen nástup nového produktu.Byl revoluční svou velkou, 9,7 palcovou obrazovkou, velkou výdrží baterie a operačním systémem, jenž byl upravenou verzí nám již známého iOs. Repasovaný iPad najdete i u nás.

 


Nové služby, stálý odkaz a věčný odchod Steva Jobse


Evoluce šla opět kupředu a společnost Apple v následujících letech představila nové generace svých produktů, nové verze operačních systémů iOs, iPadOs a Mac OS X společně s novou službou iCloud, tedy internetovým úložištěm. 
 
Následně přichází pro mobilní a počítačový svět smutná zpráva. Steve Jobs 5. října 2011 umírá. Jeho posledním produktem, který je ve stejném roce představen, je iPhone 4s, který se stal mezi uživateli opět velmi populárním. O tomto modelu se traduje, že byl Jobsovým odkazem pro společnost. 


Dnešní produktová řada


Společnost Apple si prošla dlouhou cestou a její produktová řada se v roce 2014 rozšířila o další novinku, na scénu přichází Apple Watch při nových modelech iPhonu, macBooku, iMacu a Mac-u Pro. Apple Watch jsou smart hodinky, které nabízí svým uživatelům základní funkcionality jako zobrazení času a data, společně s technologickými ‚‚vychytávkami” jako je měření fyzické aktivity, tepu srdce a současně i telefonování.

 

 

Aktuálně si z produktů značky Apple můžete u nás pořídit jak MacBooky, iMac, iPhony, tak i Apple Watch. Z další nabídky, kterou společnost nabízí, se jedná o multimediální zařízení Apple TV, výkonné počítačové stanice Mac Pro, Mac Studio a také dvojice monitorů Apple Studio Display a Apple Pro Display XDR. 

Pokud sháníte vhodný vánoční dárek pod stromeček, ať už pro sebe nebo pro své blízké, můžeme vám jen doporučit naše repasované MacBooky, iMacy, repasované iPhony společně s repasovanými iPady a smart hodinkami Apple Watch. Všechny produkty jsou ve výborné kondici a připravené na okamžité používání.

 


 


 

Štítky:

apple