Je tablet lepší volba než notebook?

Napsal: Péter, furbify 15. 12. 2022 15:31

Tablety zde máme již dlouhou dobu. Pro někoho jsou tou nejlepší volbou, jak konzumovat obsah. Pro jiného naopak nemají využití, protože nenabízejí to, co normální počítač. Jsou vhodné právě pro vás? Na to se podíváme v tomto článku.

Rozměr tabletů se pohybuje někde mezi smartphony a notebooky, čímž získávají to nejlepší z obou těchto zařízení: kompaktnost a lehkost smartphonu a výkon a větší obrazovku laptopu. Mnoho lidí, kteří tablet nevyužívají, tak dělají právě proto, že práci si rozdělují mezi tato dvě zařízení.

 

Snadno ho přenesete kamkoli

Mezi hlavní výhody tabletů patří právě jejich zmiňovaná kompaktnost a lehkost. Tablet schovají dámy bez větších problémů do kabelky a mužům nebude překážet držet ho v rukou i při cestování. Svojí funkcionalitou dokážou v některých aspektech nahradit i nemotorný notebook.

 

výhody tabletů patří právě jejich zmiňovaná kompaktnost a lehkostzdroj: unsplash.com

 

Odolnost

Další výhodou je kvalitní zpracování a větší odolnost než u notebooků. Tablety jsou mnohdy vyrobeny tak, že jejich tělo je monolitní, což znamená, že je vyrobeno z jednoho kusu hliníku nebo odolného plastu. To zaručuje, že se do něj těžší dostane prach a při nešťastném pádu tak nedojde k poškození, které by nastalo u zmiňovaných notebooků.

 

Velká obrazovka a dobrý zvuk

Pokud jste fanouškem sledování seriálů a filmů při cestování, tablet bude vaší správnou volbou. Na chytrém telefonu si prohlédnete film jen obtížně a také s sebou nechcete vždy tahat notebook. Tablety mají úhlopříčku obrazovky většinou 11 až 13 palců, což zaručuje dostatečně velký displej, na kterém můžete film nebo seriál sledovat. Obrazovkou to ale nekončí, protože tablety nabízejí kvalitní a náležitě hlasitý zvuk.

 

tablet pro sledování seriálů a filmůzdroj: unsplash.com


Příslušenství k tabletům

Výrobci tabletů nabízejí řadu doplňků a příslušenství k tabletům, které ocení zejména uživatelé, kteří na něm potřebují často psát. Řeč je zejména o studentech. Použít jej mohou pro psaní poznámek, tvorbu seminárních prací nebo prezentací do školy. Mezi nejčastější doplňky patří pouzdro se zabudovanou klávesnicí nebo jakákoli bluetooth klávesnice a myš.

 

Videohovor

Možná jste překvapeni, ale tablet perfektně využijete právě na videohovory. Pokud cestujete a potřebujete si vybavit pracovní videohovor, tablet je tou správnou volbou. Všechny tablety jsou vybaveny přední kamerou, která je navržena tak, aby obraz z ní vyhovoval této funkci. Ocení to i vaši prarodiče, pro které může být tablet jednodušší volbou než notebook. Spojení s kolegy v práci nebo s rodinou bude tedy pohodlnější a jednodušší.

 

Pro kreativní

Značky jako Samsung a Apple nabízejí ke svým tabletům originální stylus – dotykové pero, které je perfektně uzpůsobeno pro práci s daným tabletem. Pokud tedy rádi kreslíte nebo si to vaše práce vyžaduje, tento typ příslušenství oceníte. Dotyková pera disponují velmi přesnou technologií, díky které bude kreativní práce skutečně jednoduchá. Pera mají zabudované i různé funkce – například. tlačítka pro rychlou navigaci v systému či možnost rychlého zvolení gumy, když potřebujete něco vymazat. Ti, kteří jsou zvyklí kreslit na papír, nemusí být smutní, protože v nabídce jsou tzv. „paper-like“ fólie napodobující pocit psaní tužkou na papír.
 

tablet pro kreativní

zdroj: unsplash.com

 

Kancelářská práce

Jak jsme již zmiňovali výše v článku, pomocí bluetooth-u můžete k tabletu připojit klávesnici nebo myš. Tím se z něj stává něco podobného jako notebook, jen s tím rozdílem, že nepřicházíte o řadu výhod, které tablet nabízí. Softwarové vybavení tabletů dnes nabízí plnohodnotné aplikace ze sady Microsoft Office. Pokud aplikace, na kterou jste zvyklí z počítačů, není v Obchodě Play (nebo v App Store v iPadech), ve většině případů naleznete její náhradu. Existuje spousta kvalitních aplikací, které zvládnou i profesionální úpravu fotek, střih videa, tvorbu interaktivních prezentací či tvorbu grafiky.

 

Pro koho není tablet určen

Pokud jste zvyklí pracovat u velké obrazovky doma nebo v kanceláři, tablet nebude pro vás. V současnosti lze k tabletu připojit i externí monitor, avšak tablet bude stále tabletem a práci na počítači se maximálně jen přiblíží. Stejně to platí is konzumováním obsahu z internetu – pokud nejste zrovna gaučový typ, tak tablet nevyužijete. Není vhodný ani pro lidi, kteří potřebují vysoký výkon počítače, neboť výkon tabletů je limitující. Nemůžete v nich ani rozšiřovat komponenty – například. o větší paměť RAM. 

Tablet umí být skvělým pomocníkem a využije ho spoustu lidí. Prohlédněte si proto naši nabídku repasovaných tabletů a vyberte si ten svůj. Je také vhodným dárkem na Vánoce pro vás nebo vaše blízké.
 

 

 

Štítky:

tablet