Dotykový notebook: výhody a nevýhody

Napsal: Péter, furbify 09. 01. 2023 14:28

V předchozím článku jsme rozebírali výhody tabletů a srovnávali jsme je také s notebooky. Co když vám ale řekneme, že existují notebooky, které můžete konvertovat na tablet? Dnešní článek budeme věnovat právě dotykovým notebookům a jejich výhodám.

Komerčně dostupné dotykové notebooky tady máme od roku 2011. V průběhu let prošli výrazným vývojem. Nejsou vhodné pro každého a funkci dotyku nevyužijí všichni.  Pro jiné však může být tato funkce rozhodujícím faktorem při výběru přenosného počítače. 

 

Dotykový displej

Dotykové notebooky mají nejčastěji 14-palcové obrazovky, které někdy nabízejí rozlišení až 4K. Mají pevné panty, které se otáčejí ve 360° uhlu, takže je možné obrazovku překlopit až na zadní stranu notebooku. Tím prakticky získáte z notebooku tablet. Ten jsi můžete položit na stůl a pracovat na něm jako na běžném tabletu. Nebo si obrazovku překlopíte jen do tvaru V, abyste si notebook mohli postavit. Takhle postavený notebook dává větší prostor na konzumaci obsahu, který je nutné scrollovat. Možnost překlopení obrazovky ocení i lidé, kteří si s sebou notebook nosí do postele nebo na gauč. 
 

Práce s dotykovým notebookem

 

Grafický dizajnéři schvalují

K dotykovým notebookům je možné přikoupit si i dotykové pero, to však nemusí být vždy součástí balení. Dotykové pero ocení všichni kreativní jedinci, kteří používají notebook na kreslení nebo tvorbu grafického dizajnu. Práce s dotykovým notebookem je pro ně jednoduší, neboť do něj nemusí zapojovat další příslušenství, jako například grafický tablet. Navíc, dotykový notebook je pořád notebook, a tak v něm běží operační systém Windows disponující řadou profesionálních grafických programů jako Adome Illustratr nebo Affinity Designer.

 

dotykové notebooky jsou určeny právě pro kreativní lidi
 

Dostatečný výkon

Jelikož dotykové notebooky jsou určeny právě pro kreativní lidi, je potřebné, aby zvládly i graficky náročnější práci. O to se postará hardware, který je na tuto práci přizpůsobený. To znamená, že i když nebudete tenhle notebook používat na kreativní tvorbu, jeho výkon oceníte např. při kancelářské práci vyžadující multitasking mezi několika otevřenými programy.

Podívejte se i na naši nabídku notebooků na práci

 

Kompaktnost i lehká přenosnost

Dotykové notebooky od značky Microsoft jsou známé tím, že jejich hlavní komponenty nejsou v části klávesnice, nýbrž v části obrazovky. To jim dává výhodu: využijí je hlavně lidé, kteří se svým notebookem často cestují – jde o odpojitelnost klávesnice. Tím získáte plnohodnotný tablet, který je tenčí, váhově lehčí a snadněji přenosný než klasický notebook. Ne vždy potřebujete klávesnici a touchpad. Klávesnice se vám zobrazí na obrazovce, podobně jako na vašem smartfónu a touchpad nahradí váš prst, který jezdí po dotykové obrazovce.

 

notebooky 2v1

Zdroj: Unsplash

 

Nevýhody dotykových notebooků

Jednou z hlavních nevýhod dotykových notebooků je paradoxně právě jejich jedinečný displej. Tím, že je dotykový, je pokrytý vrstvou skla, která se na světle leskne a odráží. To ale výrobci kompenzují vyšší svítivostí. Taky si při nich budete muset zvyknout na častější utírání, neboť otlačky prstů a šmouhy budete mít při dotykovém ovládání všude po obrazovce. Všechno má ale svoji cenu – a stejně je to i při dotykových noteboocích. Chceteli využívat otočný displej, odpojitelnou klávesnici a dotykovou obrazovku, musíte si za to při nových produktech připlatit. 


Pozor, to ale neznamená, že dotykové notebooky nejsou dostupné. U nás koupíte repasovaný dotykový notebook již od 5 778 Kč! Zmíněných nevýhod skutečně není mnoho, protože v podstatě jde o vylepšené notebooky, které již dávno znáte.