Výběr notebooku - nákup notebooku pro každodenní použití

Napsal: Péter, furbify 19. 12. 2022 11:24

Pokud jste klikli na tento článek, je jasné, že hledáte notebook pro každodenní práci. Jednou z největších výhod těchto šikovných malých gadgetů - a přiznejme si, že někdy i hraček - je jejich skvělá mobilita. Díky němu můžete počítač používat v kavárně nebo ve vlaku, vzít si ho na chatu s partou nebo kamkoli jinam. Pokud si nejste jisti, jak si vybrat, jsme tu pro vás, abychom vám pomohli. 

Co vlastně znamená termín "příležitostný notebook"? Zjednodušeně řečeno, jde o způsob, jakým denně používáme své počítače. Zároveň se jedná o použití, které neklade extrémně vysoké nároky na žádnou z komponent nebo funkcí. Netěžíme tedy kryptoměny, nehledáme netradiční omezené designové vychytávky, spokojíme se s hmotností, která nedosahuje nejnižšího bodu, jaký kdy byl v kategorii notebooků uveden na trh - ale zjevně chceme, aby něco vydržel. 

 

nákup notebooku pro každodenní použití

 

Přesto je notebook pro běžné použití vnímán každým jednotlivcem trochu jinak. Někteří lidé ho používají hlavně pro přístup na internet, sledování videí, sociální sítě a zábavu, jiní ho používají pro psaní dokumentů, e-mailů a další úkoly zaměřené spíše na práci. Všechny tyto činnosti mají něco společného - počítač by je měl zvládnout bez problémů. 

Mimochodem, notebook sám o sobě je logickou odpovědí při hledání počítače pro všeobecné všestranné použití. Výklopná obrazovka, klávesnice, touchpad a celý počítač v jednom kompaktním těle - to je jednoduchý koncept, který dává odpověď na všechno. To znamená, že se pro něj najde místo i v tom nejmenším studentském pokoji, ve školním batohu, dokonce i v příruční skříňce. Na jaké parametry a funkce se při výběru vyplatí zaměřit?

 

Obrazovka 

 

Každý výběr notebooku by měl začínat u obrazovky. Obrazovka je to, co odlišuje notebook od běžného počítače, a závisí na ní i další klíčové vlastnosti - hmotnost i velikost. Obecně platí, že čím větší obrazovka, tím větší a těžší notebook. Nabídka úhlopříček je široká, na výběr je z 11 až 17 palců. Menší notebooky se lépe přenášejí, zatímco větší notebooky svou vyšší hmotnost kompenzují větší pracovní plochou.  

Náš tip: Pokud trváte na co nejmenším a snadno přenosném notebooku, je vhodné a zdravé vytvořit si pracovní stanici s možností připojení samostatného monitoru dostatečné velikosti a rozlišení.  

 

Při výběru displeje si dejte pozor na jeho rozlišení

 

Při výběru displeje si dejte pozor na jeho rozlišení; u notebooků s úhlopříčkou nad 14 palců volte alespoň Full HD (1920 × 1080 pixelů), abyste získali dostatečně ostrý obraz. Technologie obrazovky není při běžném používání a současných výrobních trendech tak důležitá, ale pokud vám záleží na přesnosti barev, doporučujeme technologii IPS nebo OLED.

Notebooky s IPS displejem

 

Věděli jste to?

Displeje IPS i OLED patří do skupiny LCD a jsou to displeje z tekutých krystalů. Technologický rozdíl mezi nimi spočívá ve způsobu odrazu světla a pohybu krystalů ve vrstvách mezi deskami. Displej OLED je známý svou věrnou černou barvou díky schopnosti vypínat jednotlivé pixely. 

 

 

Hardware 

 

Po výběru obrazovky následuje druhá, neméně důležitá část výběrového procesu. Je třeba správně definovat hardware - tedy technické komponenty počítače a jejich příslušenství - zejména procesor, paměť RAM a disk. 

Procesor - Zde je na výběr mezi společnostmi Intel a AMD. Řada i3 je vhodná pro nejméně náročné uživatele, i5 je střední cesta a ideální volba pro většinu uživatelů a i7 pro náročné. Pro AMD existují řady Ryzen 3, 5 a 7, které lze stejně jako procesory Intel rozdělit podle cílových skupin.

Poznámka: Za každým označením procesoru následuje vícemístné číslo. Jeho první číslice označuje generaci procesoru. Teoreticky platí, že čím novější procesor, tím je výkonnější a energeticky úspornější. Pokud tedy od notebooku očekáváte dlouhou výdrž baterie, je lepší se poohlédnout po procesoru novější generace. 

Operační paměť (RAM) - běžné používání je převážně používání internetového prohlížeče. Prohlížeče však obvykle spotřebovávají velké množství paměti RAM. Pokud máte otevřeno více karet najednou, potřebujete také více paměti RAM. Proto jsou pro běžné používání vhodné zejména notebooky s alespoň 8 GB RAM. Pokud hledáte notebook s menší pamětí, vězte, že většina notebooků nabízí také možnost rozšíření paměti RAM.

Disk - Existují dva typy disků, SSD a HDD. Disky HDD jsou technologicky starší a ve srovnání s disky SSD výrazně pomalejší. SSD jsou několikanásobně rychlejší než HDD, což může vrátit dech i starším počítačům. SSD je tedy jasnou volbou pro každý notebook. Vhodná je také kombinace obou (2 disky v jednom počítači), disk SSD pro rychlý výkon systému a disk HDD pro ukládání dat. Kapacitu volte podle svých potřeb, ale většinou platí totéž co pro operační paměť: pokud nestačí, lze ji rozšířit.


Další tipy pro specifické skupiny uživatelů 

 

Mladí lidé a studenti

Nejčastěji používají počítač k surfování po internetu, sledování filmů a psaní dokumentů. Někteří také rádi hrají počítačové hry. Velikost obrazovky jejich notebooků by se měla pohybovat mezi 13,3 a 15,6 palci. 17palcové úhlopříčky mohou být zbytečně velké kvůli požadavku snadné a pohodlné přenositelnosti. Při výběru procesoru musíte posoudit, jak náročný uživatel jste - Intel Core i5 je sázka na jistotu. Pokud chcete hrát i počítačové hry, je dobré zvolit počítač s výkonnou grafickou kartou Nvidia GTX nebo RTX. Zajímavou volbou pro vás může být také dotykový displej. Pokud hledáte notebook pro práci, který je náročnější na výkon, podívejte se také na notebooky pro pracovní stanice. 

 

Senioři

Patří k méně náročným uživatelům, ale to neznamená, že nemohou plně využívat výdobytky moderní doby. Při výběru notebooku pro seniory - například pokud hledáte dárek pro prarodiče nebo dokonce rodiče - je důležité zaměřit se především na displej. Doporučujeme větší, 15- až 17palcové notebooky. Problémy se zrakem přicházejí s věkem a používání malého notebooku by je mohlo zhoršit nebo urychlit jejich vznik a vývoj. Zároveň mají senioři tendenci přenášet počítač z pokoje do pokoje, nikoliv do kavárny na schůzku s přáteli nebo dokonce z města do města při cestování veřejnou dopravou - takže ani v tomto ohledu není vyšší hmotnost mínusem. 

 

notebooky pro seniori 
 

      Repas - ideální společník pro standardní den 

 
Pokud vám tento článek pomohl zorientovat se při výběru vhodného notebooku pro každodenní použití - ať už pro vás, nebo pro vašeho blízkého - pravděpodobně stojí za zmínku ještě něco dalšího: Obyčejné věci jsou neobyčejné v tom, že nepotřebují žádná další řešení. Zcela nový výrobek vám může sloužit stejně dobře jako repasovaný výrobek pro běžné každodenní použití. Koupí repasovaného notebooku však zároveň šetříte životní prostředí a díky tříleté záruce od společnosti Furbify získáte počítač, který vám vydrží. 

Náš poslední tip: Při výběru notebooku se vždy zaměřte na jeho hlavní funkce. Pokud surfujete po webu a hledáte ideální notebook, můžete otevřít stránku Furbify.cz na nové kartě prohlížeče a přidat všechna důležitá kritéria přímo do filtru notebooků. Výsledek vás může překvapit příjemnou cenou i dlouhou záruční dobou