Time management - tipy na užitečné appky

Napsal: Péter, furbify 03. 03. 2023 15:53

Ztrácíte se ve čase a až na konci dne si uvědomíte, že jste stihli minimum z vašich aktivit? Místo toho, abyste se drželi hlavních priorit, necháváte se rozptylovat různými maličkostmi, které vás vytrhnou ze soustředění?

Rozdělení dne na menší části je opravdu efektivní. Možná jste si tento způsob práce všimli u několika lidí ve svém okolí. Jít Krok za krokem a postupně dosahovat menší cíle vás může posunout dál, než si myslíte. Pojem time management zahrnuje vše, co chcete dosáhnout.

Time management a jeho význam


Slovní spojení time managment můžeme chápat jako proces vedení a řízení času, nebo postup plánování a organizace nebo rozdělení svého času mezi různé aktivity. Udělejte to správně a nakonec budete pracovat inteligentněji, ne náročněji - abyste dokázali více za kratší čas, i když čas je omezený a tlak je vysoký. Ti nejlepší dokážou hospodařit se svým časem mimořádně dobře.

Time management tipy a triky

Jaké jsou výhody time managementu?


Řízení času není nic jiného než mít ho plně pod kontrolou a vědět přesně, co dělat v každém okamžiku. Jaké výhody přináší tento rozhodný způsob myšlení?

1. Vyhýbání se stresu a frustraci

Na pracovišti, ve škole i v domácnosti se člověk velmi snadno dostává pod tíhu stresu. Nesprávným nastavením časového harmonogramu se stává, že nestíháme vykonat každou důležitou činnost, což často vede až k zdravotním problémům. Díky vhodnému rozložení dne se dá předcházet stresu či dokonce frustraci.

2. Snazší zvládání náročných situací

Čistá mysl je jednou z priorit úspěšného zvládání náročných situací. Jestliže se dostáváte každodenně do styku s vážnými rozhodnutími, je potřeba plné soustředění. Mysl pod náporem tlaku není svobodná. Time management je výborný právě pro tyto typy okolností.

3. Efektivita práce z časového hlediska

Den má 24 hodin a to platí pro každého jedince. V čem je tedy rozdíl mezi těmi, kteří jsou úspěšnější ve více sférách života a mezi těmi, kterým to nefunguje? Pracovat dobře a ještě k tomu efektivně je klíčem k dosáhnutí cíle. Plánování a organizace je při tomto vzácným pomocníkem.

4. Příležitosti na více volného času

Kdo by nechtěl mít dostatek času na práci, rodinu, blízké a také na sebe samého? Lidé se neumí rozdělit, ale čas ano. Uchopení vedení a moci nad svým vlastním časem je náročné, ale nikoliv nemožné. V životě je důležitá rovnováha. Na vašem trávení volného času záleží.

5. Žádné změny nálad a emoční nestabilita.

Vědomí, že není možné stihnout vše, co si zamýšlíme, dohání lidi k nežádoucím a nechtěným změnám nálad. Stres z pracovního prostředí si přináší do svých domovů a vybíjejí si ho na těch nejbližších. Může time management ovlivnit emoční nestálost člověka natolik, aby přestala hrát roli v jeho životě? Time management podporuje vysoký výkon a spokojenost, protože můžete dělat vše ve svém vlastním čase, snáze si zorganizovat své úkoly a dokončit je v daném termínu.

Kde začít?


Připravili jsme pro vás naše doporučené aplikace, jejichž hlavním cílem je pomoci vám správně plánovat den a mít pevnou vůli při plnění všech aktivit.

Notion

Aplikace Notion je pracovním prostředím, které kombinuje poznámky, dokumenty, projektový manažment a wiki - a dělá je všechny přizpůsobitelné. Desítky tisíc týmů a společností po celém světě jej používají k spolupráci, informování a k tomu, aby společně dokázali více.

Výhody, které nabízí:
- Schopnost organizovat poznámky strukturovaně a komplexně.
- Všechny informace jsou uloženy na jedném místě.
- Umožňuje ideální prostor pro spolupráci – projekty.
- Je snadno použitelný ve webovém prohlížeči – JavaScript.
- Sledování vědecké literatury a experimentů.
- Uchovávání různých přednášek a blogů nalezených na internetu.
- Vlastnost druhého mozku – možnost připomenutí, datumy v kalendáři nebo kontrola finance.

Serene

Serene je aplikace určená výhradně pro macOS. Jejím hlavním cílem je dodat vám motivaci a být produktivní. Pomocí vrstvení tří ověřených technik je více než pravděpodobné, že se budete schopni soustředit.


Výhody a nevýhody:

- Využívání hudby pro lepší soustředění.
- Nastavení vlastních cílů a pomoc při jejich naplňování.
- Blokování webových stránek a dalších aplikací s možným rušivým charakterem.
- Efektivita při časovém omezení.
- Rychlé a jednoduché přihlášení.
- Není potřeba připojení k prohlížečům.


Nevýhody:

- Menší flexibilita při organizaci/odkládání aktivit.
- Není dostupná na všech platformách.
Serene continue je zdarma k dispozici po dobu deseti pracovních hodin se všemi funkcemi – a to opravdu stačí, abyste zjistili, jestli vám vyhovuje.

TickTick

Efektivní aplikace TickTick se zaměřuje na vytvoření seznamu úkolů, které musíte během dne vykonat. Řídí plán a také nastaví časový harmonogram. TickTick vám pomůže vytěžit maximum ze svého dne!

Silné stránky:
-Jednoduchost a efektivita - funkce "rychlého vstupu".
-Připomenutí termínů a organizace života doma, v práci a prakticky kdekoli.
-Nejlepší pro osobní použití, ale vhodná i pro spolupráci.
-Multiplatformní aplikace - přístup z webu, desktopu i z mobilního zařízení.
-Možnost snadného sdílení konkrétních seznamů.
-Aplikovaná užitečná Kanban board - vizualizace tabulky s potřebnými úkoly.


Slabé stránky:
-Není úplně dokonalá verze v telefonu.
-Nedostatečné připomínky ve formě upozornění, ne e-mailů.

Tick Tock

zdroj: Tick Tock

Základní vybavení je bezplatně dostupné pro každého. Pro úplné propadnutí se do kvality TickTick je možné zakoupit balíček Premium. Motivace je pevným základem, ale vytrvalost opravdu posouvá dál. Díky time managementu si budete umět stanovit priority a cíle, které se naučíte dosahovat. A i když je to na začátku tvrdá práce, odměnou vám bude zdravější životní styl, méně stresu a více volného času s cenným zaměřením. Vyzkoušejte si to a uvidíte.