Kolik paměti (RAM) potřebuji pro svůj notebook?

Napsal: Péter, furbify 13. 12. 2022 11:31

Pokud jste se rozhodli koupit notebook (nový nebo repasovaný notebook), určitě jste se před tímto rozhodnutím porozhlédli na webu, přečetli si blogy nebo požádali o radu přátele, kteří se v oblasti výpočetní techniky vyznají lépe. V každé odpovědi pravděpodobně zazněla otázka: K čemu ji chcete použít?

Odpověď na tuto otázku potřebovali, aby vám mohli adekvátně poradit s jednou z nejdůležitějších součástí, a to: jakou operační paměť (RAM) budete potřebovat. Chtěli vědět, zda budete jen surfovat po internetu, zda rádi hrajete hry a jaké i jestli na něm budete pracovat a jakou práci budete dělat.

V tomto příspěvku na blogu vám ukážeme, jaký typ paměti RAM potřebujete, pokud používáte notebook k práci, hraní nebo hrám a vysvětlíme vám rozdíly mezi jednotlivými typy paměti (RAM).

 

Co je to paměť RAM a proč je důležitá pro výkon?


Paměť RAM (Random Access Memory) je primární paměť počítače, je to paměť pro čtení a zápis. Úkolem je uchovávat programy a úlohy, které má provádět procesor (CPU). Paměť RAM (RAM) ukládá data pouze v době, kdy je počítač zapnutý. Po vypnutí se tyto informace automaticky vymažou. Kapacitu paměti vyjadřujeme v gigabajtech (GB). Čím větší je jeho kapacita, tím více dat můžeme do počítače uložit a tím rychleji a bezpečněji pracuje.

 

memoria do notebooku


DDR3 nebo DDR4. Jaký je mezi nimi rozdíl?


Ve většině počítačů a notebooků dnes najdeme takzvané DDR, tedy paměti s dvojnásobnou rychlostí přenosu dat (Double Data Rate). Nejoblíbenějšími verzemi v této kategorii jsou DDR3 a DDR4. Jaký je mezi nimi přesně rozdíl?

Paměť DDR3 byla představena v roce 2007 jako nástupce paměti DDR2. Oproti svému předchůdci poskytuje rychlejší přenos dat při nižším taktovacím signálu. Porovnáme-li paměti DDR4 s pamětmi DDR3, zjistíme, že paměti DDR4 mají vyšší kapacitu a nižší spotřebu energie. To znamená, že paměti DDR4 jsou rychlejší a spolehlivější. Jejich taktovací frekvence se obecně pohybuje od 2 133 MHz do 4 400 MHz, zatímco starší řada DDR3 měla limit pouze kolem 1 600 MHz.

Pokud chcete upgradovat počítač pomocí paměti DDR4, budete potřebovat správnou základní desku a procesor, protože paměť nové generace je podporována pouze hardwarem nové generace. 

 

Jaký typ paměti mám zvolit?


Jak jsme již zmínili na začátku, při výběru mezi dvěma typy pamětí je důležité vědět, k čemu bude počítač využíván. Je zřejmé, že herní notebook vyžaduje jiné parametry než počítač, který se používá k práci, běžnému surfování nebo sledování filmů.

První a nejdůležitější věcí je vždy vybrat správnou paměť k typu základní desky. Rozhodnutí mezi 8 nebo 16 GB paměti závisí především na vašich potřebách. Pokud však nechcete za chvíli znovu měnit paměť RAM, vyplatí se na základě našich zkušeností z posledních let zvolit druhou možnost. 16 GB se vyplatí zvolit také v případě, že počítač používáte k práci nebo ke spouštění programů, které vyžadují více paměti.  

Ve většině případů zvládne DDR3 všechny činnosti. Čím vyšší výkon a rychlost potřebujete, tím více se vyplatí investovat do počítače s podporou paměti DDR4. Pro běžné úlohy však postačí levnější, ale také stabilní řešení DDR3.

V našem e-shopu si můžete vybraný notebook nebo počítač rozšířit o další paměť nebo jiné příslušenství podle svých potřeb. Stačí vybrat příslušné komponenty na podstránce produktu, který hledáte, a naši technici je nainstalují nebo namontují tak, aby dodané počítačové vybavení bylo 100 % připraveno k okamžitému použití. Pokud nejste rozhodnuti nebo potřebujete poradit, napište nám.


Kolik paměti (RAM) potřebuje notebook nebo počítač?


Samotný operační systém Windows 10 vyžaduje minimálně 4 GB paměti. To je dostatečné pro základní použití a spouštění programů. Rozhodně se však vyplatí tuto kapacitu zdvojnásobit, protože moderní software má vyšší systémové nároky a určitě se dostanete do fáze, kdy budete chtít některé z nich vyzkoušet.

Pro prohlížení stránek nebo sledování filmů postačí i 4 GB paměti, ale pokud rádi hrajete hry, měli byste se poohlédnout po paměti s vyšší kapacitou (8-16 GB). Pokud kromě toho všeho musíte ještě pracovat, například stříhat videa nebo pořizovat větší fotografie, budete potřebovat ještě více paměti. Tyto činnosti totiž nejvíce zatěžují tuto součást počítače. Pro takto náročné úlohy by mělo stačit 32 až 64 GB paměti.


Shrnutí:

  • 4 GB RAM: pro základní úkoly, běžné použití (prohlížení webu, sledování filmů)
  • 8 GB RAM: doporučeno pro pokročilý software, aplikace a dlouhodobá řešení.
  • 16+ GB RAM nebo více: střihový software, doporučený pro speciální úlohy a nejnovější hry, pro střih videa atd.


Jak zjistím, kolik paměti RAM je v mém počítači?


Pokud chcete rozšířit paměť svého notebooku nebo počítače, musíte nejprve zjistit, jaký typ paměti máte. K tomu nemusíte zařízení rozebírat, stačí zadat několik údajů do programu, jako je Speccy, který vám sdělí konkrétní specifikace. Pomocí této bezplatné aplikace získáte po rychlé analýze informace o hardwaru a mimo jiné i o typu paměťových modulů.

Pokud se vám tento článek líbil, neváhejte se o něj podělit se svými přáteli, aby se i oni mohli rozhodnout, jaká paměť RAM je pro ně nejlepší.

 

Paměť do PC (RAM)

Paměť do notebooků (RAM)

 

 

Štítky:

dobré rady ram