Jak využít starý počítač nebo notebook

Napsal: Péter, furbify 31. 01. 2023 15:42

Mnohý z nás doma mají lapač prachu, který původně sloužil jako dobrý pomocník. Nahradil ho ale výkonnější, lépe vypadající, nebo lépe přenosný stroj, který teď používáte. Jak se dá využít starý PC nebo notebook a proč myslíme, že vyhození byste měli zvažovat až jako poslední variantu.

Starý počítač nebo notebook nemusíte hned vyhazovat. Je několik způsobů, jak můžete jejich život prodloužit. Mnohé z nich by vás možná ani nenapadli nebo naopak jste o nich už i uvažovali.

 

Nové komponenty

Pokud používáte stolní PC, který disponuje ne až tak starými komponenty, první věcí nad kterou by jste mohli přemýšlet je zakoupení nových komponentů. Tzv. “upgrade” je možné provést na paměti RAM, procesoru, grafické kartě nebo už jen základní výměnou pevného disku za SSD. Tím získává váš počítač lepší výkon, který možná využijete vy nebo jiný člen vaší rodiny, nebo kamarádi. Tuhle úpravu doporučujeme jenom tehdy, pokud nemusíte měnit matiční desku. Pokud byste museli měnit i tu, tak by bylo finančně efektivnější postavit nový počítač nebo si koupit repasovaný.

 

Jak využít starý počítač nebo notebookZdroj: unsplash

 

Darujte a udělejte tak někomu radost


Někdy si to ani neuvědomujeme, ale máme v okolí lidi, kteří by byly rádi za jakýkoliv počítač, na kterém by mohli pracovat. Řeč je např. o prarodičích, kteří nepotřebují fantastický výkon na renderování 3D postav, ale stačí jim jen počítač, na kterém by se online podívali na nějaký obsah nebo napsali svým blízkým.

Darovat starý PC můžete i lidem, kteří jsou na tom finančně hůř a nemůžou si pro sebe nebo svoje děti dovolit nový počítač nebo notebook. Dnešní školy dnes počítají s tím, že každá domácnost má doma funkční počítač i přes to, že to tak vůbec nemusí být. Zjistěte, jestli ve vašem okolí není taková rodina a nabídněte jim vámi nepoužívaný počítač nebo notebook. Určitě budou mít radost. 


ChromeOS je spása


Když starý počítač nepoužíváte proto, že je již prostě pomalý a ani ty prarodiče by na něm nemohli fungovat, tak na něj nainstalujte ChromeOS. Je to operační systém, který vdechne vašemu starému zařízení nový život a je ideální na práci s online aplikacemi a konzumování obsahu. Je hardverově nenáročný a pokud jste zvyklý na prostředí z telefonů, tak je to ideální volba pro vás. 


Domácí kino

Streamovací služby jako Netflix nebo Disney+ ovládli svět sledování filmů a seriálů. Ne každý, ale má doma smartTV, na které by tyto služby sledoval. Právě proto doporučujeme použít starý počítač nebo notebook jako multimediální zařízení, které jednoduše připojíte k vaší TV a můžete na něj tento obsah konzumovat. Tímto způsobem můžete použít např. notebook, který má poškozený display a využít tak jeho výpočetní výkon. Pro takové řešení doporučujeme koupit bezdrátové příslušenství, abyste mohli počítač ovládat z pohodlí vašeho gauče.

 

pc ako media centerZdroj: unsplash

 

Pohodlná práce s velkým množstvím souborů


Máte-li nevyužité zařízení, které je stále funkční a má dostatek úložného místa na pevném disku, tak ho můžete využít jako úložiště NAS. Tato zkratka znamená síťové uložení souborů, a teda vytvoření sdílené složky, ke které se dostanete, když jste na stejné wifi síti jako daný počítač. Vytvoření NAS-u je poměrně snadné. Stáhněte si zdarma program, který se jmenuje FreeNas, nainstalujte ho a můžete ho používat jako zálohové úložiště. Pokud pracujete s velkým množstvím dat, tak tohle využití nepotřebného PC nebo notebooku skutečně využijete. Pokud daný počítač nemá dostatek místa, tak ho jednoduše upgradujte. Ve stolních počítačích je většinou “upgrade” pevného disku otázkou několika minut.

TIP: Pokud chcete tuto možnost posunout na vyšší level, připojte tento počítač k internetu a vytvořte si tak domácí server. Na tento server se budete moct připojit kdekoliv ze světa. Když jste např. mimo svůj domov a potřebujete se dostat ke svým datům, fotkám nebo videím, jednoduše se připojíte na svůj domácí server a potřebné soubory si stáhnete.


Pokud rádi experimentujete


Starý funkční PC můžete využít i jako “pokusného králíka” Pokud jste nikdy nezkoušeli Linux nebo jste se báli zkusit různé typy softwarů, tak tenhle počítač vám poslouží na přesně tyto experimenty. I když něco pokazíte, nepřijdete tak o svoje data, protože si HDD jednoduše formátovat a můžete pokračovat se svými pokusy. 

Pokud vám ani jedna z uvedených rad nepřijde vhodná pro vaše zařízení, tak ho ještě pořád můžete prodat. Buď jako celek nebo na součástky, které mohou využít jiní lidé. Pamatujte si ale, že starý PC nebo notebook má takový velký potenciál jaká je vaše kreativita. 
 

 

 

Štítky:

dobré rady eco