Jak vybrat notebook na cesty?

Napsal: Péter, furbify 11. 07. 2023 09:35

Pokud kvůli své práci často cestujete nebo žijete jako digitální nomád, klíčový je spolehlivý malý notebook, se kterým můžete vždy počítat. Pomocí dobře zvoleného přenosného zařízení můžete efektivně pracovat a zůstat v kontaktu i na cestách. V našem článku jsme shromáždili nejdůležitější informace a tipy, které vám pomohou snadno nalézt ten nejvhodnější cestovní notebook.
 

Jak vypadá ideální notebook na cesty?

Na začátek bychom měli vyvrátit mýtus, že nic takového, jako cestovní notebook neexistuje. V nabídce jsou typy a modely, které jsou lepšími společníky na cesty než klasické notebooky. Níže uvádíme některé faktory, které je před koupí dobré brát v úvahu. Blíže vám představíme i několik konkrétních typů notebooků. 

 

Jak vybrat notebook na cesty?

 

1. Snadno se přenáší

Hlavní charakteristikou ideálního cestovního notebooku je, že je snadno přenositelný a vejde se do malého až středně velkého batohu nebo cestovní tašky. Doporučujeme hledat lehký notebook s úhlopříčkou menší než 14 palců (35,5 cm). Jeho hmotnost se obvykle pohybuje kolem 1,5 kg, takže s nabíjecím kabelem, napájecím kabelem a myší neváží více než dva kilogramy. Samozřejmě, hmotnost závisí také na modelu, ale většina modelů v naší nabídce splňuje tyto parametry.

Nejběžnější kompaktní velikosti laptopů:

  • 11,6” (29,4 cm)
  • 12” (30,4 cm)
  • 12,5” (31,7 cm)
  • 13,3” (33,8 cm)

Nevýhodou kompaktních velikostí je zpravidla menší displej. Ve většině případů to však není problém, jelikož si můžete vybrat i modely s lepším rozlišením (Full HD nebo 2K, 3K, 4K). Je vhodné zvolit si notebook s takovým rozlišením displeje, které vyhovuje vašim individuálním potřebám. Většinou je ideální volbou displej s rozlišením Full HD. 

 

malé notebooky

 

2. Dlouhá výdrž baterie

Dlouhá provozní doba je nezbytná pro nepřetržitou práci během cestování. Vyberte si proto notebook s větší kapacitou baterie. 

 

3. Vysoká odolnost a zvládání náročných podmínek

Nemá smysl, pokud notebook nezvládne nástrahy cestování. Pro jeho dlouhou životnost byste si měli vybrat takový, který je dostatečně odolný vůči vnějším vlivům, jako je například sluneční záření, teplotní změny, nárazy a podobně. V naší nabídce naleznete repasované byznys notebooky, které tyto vlastnosti mají – u většiny modelů to potvrzuje i vojenský certifikát (MIL-STD). V praxi to znamená, že notebook je odolný vůči zmíněným fyzickým vlivům a nemusíte se obávat jeho předčasného opotřebení.

 

4. Musí mít připojení

Notebooky s více USB porty, HDMI výstupy, sloty pro SD kartu a spolehlivým Wi-Fi připojením nebo ethernetovým připojením umožňují připojení k různým zařízením a sítím, a to kdekoliv. Je také výhodou, pokud mají vestavěný modul Bluetooth.

 

5. Zabezpečení a bezpečnostní prvky

Určitě není špatný nápad myslet také na bezpečnost. Doporučujeme vám vybrat si notebook, který má základní bezpečnostní funkce, jako je čtečka otisků prstů nebo funkce rozpoznávání obličeje. Díky tomu budete mít dodatečnou úroveň ochrany, která pomůže chránit vaše citlivá data před neoprávněným přístupem.

 

Jaký typ laptopu byste si měli vybrat pro cestování?


Níže uvádíme tři kategorie laptopů, které jsou všestranné a využijete je během vašich cest:

 

Ultrabooky/tenké a lehké notebooky

Ultrabook je ochranná známka zavedená společností Intel, která se vztahuje na lehké a tenké notebooky. Ultrabooky by měly mít určité charakteristiky, jako je maximální tloušťka do 15 mm a hmotnost do 1,5 kg, vysoký výkon a rychlé spuštění systému. Příklady jsou některé modely ze série HP EliteBook, Dell Latitude a Lenovo ThinkPad. Důležité je zmínit, že ochranná známka Ultrabook se vztahuje pouze na notebooky s procesory Intel Core.

Výhody:

  • nízká hmotnost,
  • elegantní, štíhlý design,
  • dlouhá výdrž baterie,
  • vysoký výkon,
  • rychlé spuštění systému.

Nevýhody:

  • vyšší cenová kategorie,
  • mohou chybět některé porty, jako například Ethernet nebo DVD mechanika.
     

 

Ultrabooky/tenké a lehké notebooky

HP Elitebook (ultrabook)
 

2 v 1 nebo konvertibilní tablet laptop

Notebook 2 v 1, známý také jako konvertibilní nebo hybridní notebook, je zařízení, které spojuje funkce notebooku a tabletu do jednoho. V podstatě je to dvojice zařízení (tablet a notebook) v jednom. Mají speciální design, který umožňuje otáčení nebo oddělování obrazovky od klávesnice. Můžeme je použít na šířku, na výšku, v normálním i v tabletovém režimu, což je činí vhodnými pro prakticky jakoukoli manažerskou nebo kreativní práci.


Výhody:

  • všestrannost,
  • možnost použití jak notebooku tak i tabletu,
  • dotyková obrazovka,
  • kompaktní design,
  • vynikající kvalita obrazu.

Nevýhody:

  • vyšší cenová kategorie,
  • lesklý displej (u některých modelů může být rušivý).
     

 

2v1 talbet notebook

2 in 1 tablet laptop

 

Chromebook

Chromebook je typ notebooku, který je založen na operačním systému Google Chrome a spoléhá na cloudové služby a aplikace. Je primárně navržen pro každodenní používání, tedy pro prohlížení internetu, posílání e-mailů, udržování kontaktů, úpravu dokumentů, streamování multimédií a pro další online aktivity. Jeho design je lehký a odolný. Důležité je poznamenat, že Chromebooky jsou primárně určeny pro online práci a zábavu, a tak některé tradiční softwary a offline funkce mohou být omezeny.

Výhody:

  • cenově dostupné,
  • dlouhá výdrž baterie,
  • rychlé zapnutí,
  • snadná integrace se službami od Google.

Nevýhody:

  • omezené offline funkce,
  • k používání vyžadují připojení k internetu,
  • mohou se vyskytnout problémy s kompatibilitou s určitými softwary.
     

ChromebookChromebook

 

Tipy, na které byste měli myslet při koupi cestovního notebooku


1. Před nákupem zhodnoťte své potřeby

Vymezte si konkrétní či specifické požadavky související s vaší prací a vyberte si notebook, který má dostatečný výkon pro splnění potřebných úkolů. Obecně se doporučuje vybírat si zařízení s procesorem Intel Core, SSD úložištěm a minimálně 8 GB RAM. Tato konfigurace zvládne většinu kancelářských aplikací.

2. Displej a rozlišení

Vyberte si displej, který splňuje kritéria pro vaši práci. Doporučuje se hledat notebooky s vyšším rozlišením (Full HD nebo 2K), které jsou ideální pro většinu úkolů. Pokud hledáte notebook pro grafickou práci, doporučujeme modely s vyšším rozlišením a IPS panelem.

3. Vyberte si notebook s SSD diskem

Kromě procesoru je tato komponenta, která nejvíce ovlivňuje rychlost notebooku. Je důležité, aby měl váš notebook SSD úložiště, neboť toto umožňuje mnohem rychlejší spouštění programů, rychlejší start systému a dokonce to má příznivý vliv i na hmotnost notebooku.

4. Odolná konstrukce

Pořiďte si notebook, který snese pravidelné cestování. Notebooky kategorie byznys jsou k tomu obzvlášť vhodné: vyznačují se odolným povrchem z uhlíkových vláken nebo hliníku, kovovými panty a posílenou vnitřní konstrukcí. Příklady takových notebooků jsou HP EliteBooky nebo Lenovo ThinkPady.

5. Mějte zabudovanou webkameru

Většina notebooků má zabudovanou webkameru, ale vyplatí se tomu věnovat zvláštní pozornost. V opačném případě mohou být online schůzky nebo udržování kontaktu nepraktické a náročnější. Stručně řečeno, pokud hledáte notebook k cestování, nejdůležitější je zvážit vaše individuální potřeby. Ideální cestovní notebook je lehký, vejde se do batohu, je odolný a má optimální výkon.
 

Věnujte pozornost:

  • malým rozměrům a nízké hmotnosti (průměr obrazovky mezi 11-14 palců a hmotnost kolem 1,5 kg)
  • odolné konstrukci (např. notebooky obchodní třídy)
  • vestavěné webkameře
  • bezpečnostním funkcím (např. čtečce otisků prstů)
  • SSD disku a procesoru Intel Core

Prohlédněte si naši nabídku notebooků – pomocí filtrů si snadno naleznete ten pravý pro vás. Kdybyste si chtěli nechat poradit, klidně nás kontaktujte! Pokud se vám náš článek líbil, potěšíte nás, pokud mu dáte like a budete jej sdílet  se svými přáteli.