8 pravidel pro prodloužení životnosti baterií notebooků

Napsal: Péter, furbify 22. 11. 2022 13:22

Také vás váš notebook pravidelně „přivítá“ v naprosto nevhodnou chvíli nebo na místě bez přístupu k elektrické zásuvce zprávou, že je baterie téměř vybitá? Věděli jste, že to, jak dlouho vydrží, nebo dokonce jak často ji budete muset nabíjet, záleží jen a pouze na vás? Aby váš notebook vydržel dlouho a spolehlivě, musíte se o baterii dobře starat. Jak na to?

Baterie je hnací silou notebooků, tabletů a chytrých telefonů. Každé zařízení může mít jinou kapacitu a výdrž baterie, ale všechny mají jedno společné: jejich kapacita se přirozeně opotřebovává s tím, jak se zařízení používá. Tomu nelze zcela zabránit, ale při správné péči a dodržování několika uživatelských pravidel, lze životnost prodloužit. Zde je 8 tipů na základní péči o baterie notebooků, dalších počítačů a chytrých zařízení.


1. Správné nabíjení notebooku

Aby notebook fungoval, musí být baterie samozřejmě nabitá. Je však také důležité vědět, jak to dělat správně. Příliš časté nabíjení nebo vybíjení baterii škodí. Většina odborníků tvrdí, že lithiové baterie, které jsou na trhu nejrozšířenější, by se neměly nechávat vybít na nulu, jak se již léta doporučuje. Kdy je vhodné připojit notebook k nabíječce? Přesné číslo neexistuje, odborníci se však shodují, že se pohybuje kolem 20 procent. To znamená, že pokud vašemu notebooku zbývá přibližně 20 procent baterie a vy jej připojíte k nabíječce, děláte správnou věc. Nemělo by to poškodit baterii ani její životnost.

Správné nabíjení notebooku

2. Pozor na nekonečné nabíjení

Opačným dilematem je tzv. okamžité odpojení, nebo-li neodpojení od nabíječky, i když je baterie již nabitá na 100 %. Ačkoli v mnoha situacích nelze přesně určit minutu, kdy se rozsvítí plné nabití, dávejte pozor, abyste baterii nenabíjeli několik hodin nebo přes noc po jejím úplném nabití. To ji z dlouhodobého hlediska vůbec neprospívá a snižuje jeho životnost.

Kdy je tedy ideální doba pro nabíjení? Existuje zlatá střední cesta? Odborníci například doporučují, že pokud neplánujete notebook používat delší dobu nebo nebude v provozu několik hodin v kuse, je dobré baterii nabít pouze na 50 %. Celkově je optimální udržovat kapacitu baterie na 40-60 %, protože tehdy se při nabíjení nejméně opotřebovává. Tím se šetří životnost baterie.

3. Sledujte cykly

Možná jste o tom nikdy neslyšeli, ale baterie notebooků fungují v určitých cyklech. Jeden cyklus trvá od úplného vybití do úplného nabití. Pokud kapacita klesne na 0 % a vy notebook znovu nabijete na plnou kapacitu, tedy na sto procent, proběhl jeden plný cyklus, a o tolik se zkrátí životnost tohoto zdroje energie. Kdybyste baterii začali nabíjet dříve, například když její kapacita klesne na 50 %, ušetřili byste půl cyklu. Je jistě správné si uvědomit, že s každým dalším cyklem se kapacita baterií snižuje. Co to znamená? Jedna věc - čím méně bude docházet k úplnému vybití, tím lépe.

4. Zbavte se „žroutů" baterií

Existuje mnoho „žroutů" baterií. Jsou to například aplikace, které běží na pozadí, ale ve skutečnosti se nepoužívají. Ubírají procenta, notebook se vybíjí a vy často jen rozpačitě zíráte a přemýšlíte, jak je to možné. Řešení? Kontrolujte, co máte spuštěno a ukončete všechny nepotřebné nebo nepoužívané aplikace. Do této kategorie může spadat i Bluetooth a překvapivě Wi-Fi, i ti jsou dobrým žroutem energie. Pokud je právě nepotřebujete, vypněte je.


8 pravidel pro prodloužení životnosti baterií notebooků

5. Zajistěte dobré větrání

Mějte na paměti, že teplo bateriím opravdu škodí. Proto jsou notebooky vybaveny speciálním ventilačním systémem, ale ani ten nemusí baterii ochránit, pokud ji nenabíjíte správně. Proto je třeba zajistit dobré větrání. Nezakrývejte větrací otvory na notebooku ani jej záměrně nevystavujte přímému slunečnímu světlu. Notebook také nepokládejte na postel, deku nebo jiný povrch, který se může snadno zahřát. Kromě toho, že je to špatné pro baterii, není to dobré ani pro samotný notebook.


6. Uložení baterie

Správné nabíjení baterie je sice klíčem k tomu, aby vydržela déle, ale je také důležité ji šetřit. Jedině tak ji udržíte v dobré kondici co nejdéle. Co byste při tom měli dělat? Asi nejjednodušší funkcí, která se k tomu skvěle hodí, je známý spořič baterie. Tuto funkci má každý notebook a lze ji zapnout pomocí ikony. Podobnou alternativou je o něco populárnější spořič obrazovky, který také může částečně prodloužit výdrž baterie.

8 pravidel pro prodloužení životnosti baterií notebooků

7. Snížení jasu

Méně známým, ale velmi účinným trikem, jak šetřit baterii notebooku, je snížení jasu obrazovky. Je to proto, že čím silnější je jas, tím více energie se spotřebuje. Čím více energie se spotřebuje, tím méně procent baterie notebooku zbývá. Je to jednoduchá rovnice, která v praxi funguje překvapivě přesně. Mějte to na paměti, a pokud to světelné podmínky dovolují, snižte jas displeje. Pokud máte podsvícenou klávesnici, vypněte ji také, abyste ušetřili co nejvíce energie.


8. Odpojte nepotřebné

Nejen aplikace mohou zbytečně vybíjet baterii notebooku. Podobný vztah je i se všemi ostatními zařízeními, která máte připojená k počítači. USB klíče, drátové nebo bezdrátové myši, ale také zařízení, jako jsou sluchátka nebo tiskárny. Odpojte vše, co právě nepoužíváte - ušetříte tak alespoň několik procent baterie. Díky těmto drobnostem nebudete muset nabíjet tak často, což prodlouží životnost baterie.

Stejně jako se staráme o své zdraví, vyplatí se pečovat i o „zdraví" baterie v notebooku. Baterie není zrovna nejlevnější součástkou. Opotřebení je nevyhnutelné. Správnými návyky při používání však můžete prodloužit její životnost a zajistit, aby váš notebook vydržel co nejdéle. Navíc, jakmile je baterie vyrobena, zakoupena a zabudována do notebooku, tabletu nebo chytrého telefonu, je to právě její dlouhá životnost, která šetří životní prostředí. Jak? Jednoduše tím, že nepotřebujete hned další.