6 rozdílů mezi repasovaným a použitým počítačem nebo mobilem

Napsal: Péter, furbify 29. 03. 2023 11:31

V současnosti jsou počítače a mobily nedílnou součástí našeho každodenního života. S rostoucím počtem uživatelů se také zvyšuje poptávka po těchto zařízeních, což vede k tomu, že mnozí lidé se z různých důvodů rozhodnou koupit si použitý počítač nebo mobil. Často se však stává, že tyto pojmy jsou mylně zaměňovány s pojmem „repasovaný“. V tomto článku se podíváme na hlavní rozdíly mezi použitým a repasovaným počítačem nebo mobilem.
 

Cesta k rozhodnutí


Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma pojmy je, že repasovaný počítač nebo mobil prochází celým procesem obnovy, zatímco použitý se prodává takový, jaký je. To znamená, že repasované zařízení se zkontroluje, opraví, vyčistí a v případě potřeby se nainstaluje nový software. Na druhé straně použitý aparát se prodává ve stavu, v jakém byl původně zakoupen a předchozím majitelem využíván, a to bez jakýchkoli dodatečných úprav nebo oprav.

 

Repasované počítače a mobily


Všechny produkty, které se dostanou do rukou odborníků na repasování, projdou výběrovým procesem. Ne každý běžně používaný počítač je vhodný. Správná firma si vybírá podnikateli používané počítače a mobily. Jsou odolnější a využívané pouze pro krátké období. Samotný proces trvá od několika hodin po jeden až dva dny. Jak již bylo zmíněno v úvodu, všechny součásti zařízení jsou prověřeny. Jsou mu vyměněny nebo opraveny součástky, které nejsou v pořádku a prověřuje se, zda je vše v souladu s bezpečnostními a environmentálními normami. Následně se vyčistí a nainstaluje nový software. Výsledkem je tak přístroj, který je ve skvělém stavu – podobně, jako kdyby byl zcela nový.

Tento proces obnovy zajišťuje připravenost k prodeji. Repasovanými počítači a mobily jsou často obnovena zařízení, která byla vrácena do prodejny z různých důvodů, jako jsou například vrácení zákazníkem, ukázkové kusy nebo zařízení z výstav.
 

repasované notebooky

 

Použité počítače a mobily


Použitý počítač nebo mobil se prodává tak, jak byl původně zakoupen. Může mít příznaky opotřebování, jako jsou například škrábance, ale také i drobné nedostatky z výroby. Použitý přístroj nemusí být prověřen, nekontrolují se jeho součásti a software je většinou zastaralý.

 

Porovnání repasovaných a používaných přístrojů

1. Cenová dostupnost

V závislosti na vašem rozpočtu a potřeb byste měli zvážit vaše možnosti. Při koupi repasovaného zařízení máte větší jistotu, že jej získáte ve výborném stavu a současně ušetříte peníze – v porovnání s nákupem nového. Je pravidlem, že jsou vždy levnější než nové – z důvodu předchozího majitele. Použitý produkt je dobrá volba pro ty, kteří mají limitované zdroje a předchozí používání jim nepřekáží.

2. Poskytovaná záruka

Vzhledem k tomu, že repasovaná zařízení procházejí procesem obnovy, jsou obvykle poskytována s minimálně dvouletou zárukou.

3. Vysoká kvalita

Pokud jsou repasované produkty správně obnoveny, jsou vynikající volbou pro ty, kteří hledají zařízení s vysokou kvalitou za nižší cenu. Nabízejí stejnou výkonnost a funkce jako zcela nové produkty. Tuto kvalitu zaručují prioritně prvotřídní materiály, díky nimž mají větší odolnost.

4. Ověřování a opatření

Pokud kupujete dříve používaný produkt, musíte být opatrní a provádět dodatečné ověřování. Může se stát, že má skryté nedostatky, které mohou být nezřetelné v době nákupu a projeví se až po několika týdnech nebo měsících používání. Kromě toho může být zařízení zastaralé. To vede k nižší výkonnosti v porovnání s novým nebo repasovaným ekvivalentem.

5. Šetrnost k prostředí

Při tomto srovnání nelze nalézt rozdíl. Ekologické normy se dodržují u obou typů produktů. To způsobuje, že při pohledu na šetrnost k prostředí jsou na stejné úrovni.

6. Zdroj nákupu

Je důležité zvážit zdroj, odkud zařízení kupujete. Repasované počítače a mobily od důvěryhodných prodejců jsou mnohdy bezpečnější a poskytovány s delší zárukou. Při nákupu použitého zařízení byste měli být opatrní a provést důkladnou kontrolu před konečným výběrem.
 

Při nákupu produktů je nutné brát v úvahu své potřeby a rozpočet – zda je ve vašem zájmu přístroj s vysokou kvalitou a funkčností za nižší cenu, nebo zařízení, u kterého si nikdy nemůžete být stoprocentně jisti.

 

repasovaný iphone

 

Poslední krok ke koupi patří vám

V závěrečném shrnutí, je důležité zdůraznit, že mezi repasovanými a použitými zařízeními existuje významný rozdíl. Repasovaný přístroj prochází procesem obnovy, který zaručuje jeho vysokou kvalitu a funkčnost. Na druhé straně, použitá zařízení mohou mít skryté chyby.
Nejdůležitější částí před finálním nákupem je zvážit všechny faktory a zvolit zařízení, které vám nejlépe vyhovuje. Bez ohledu na to, zda si vyberete repasované, nové nebo použité zařízení, měli byste si být jisti funkčností, kvalitou a cenou.
Více o cestě repasovaného počítače se dočtete v naší infografice  ZDE.